Butinox gjør sparkling lettere

Ønsker du stilfulle slette vegger, enten du har en vegg med strie som har sett bedre dager, eller har du fornyet veggene med nye gipsplater? Nå kan du bruke én og samme sparkel til hele jobben.

Butinox Allround Rullesparkel gjør sparkling av alle underlag enkelt og overkommelig, enten du skal sparkle skjøter mellom gipsplater, helsparkle tidligere malte vegger eller jevne ut skruehull og hakk. Denne nyheten er midt i blinken også for deg som er uerfaren med å sparkle.

Du trenger kun én sparkel!

Buitnox Allround Rullesparkel påføres med en malingsrulle. Det gjør at du lettere kan fordele sparkelmassen på veggen slik at du får moderne slette vegger og tak – uansett underlag. Den nye sparkelen kan brukes til:

Sparkelen som gjør malejobben enklere

Den nye sparkelen fra Butinox kan brekkes i ni ulike farger. Ved at du kan blande sparkelen i fargetonen du skal male veggen i, vil fargefornyelsen starte allerede ved grunnarbeidet. Du vil få et inntrykk av hvordan fargen gjør seg i rommet og raskere oppnå dekke ved maling av den sparklede overflaten. Dette gjør malejobben enda enklere.

Her får du gode tips til hvordan du benytter Butinox Allround Rullesparkel, enten til helsparkling av tidligere malte flater eller helsparkling og strimling av nye gipsplater.

1. Slik helsparkler du tidligere malte vegger

Start med å maskere listene. Skal du sparkle tidligere malte flater, kan du gå over med en stålsparkel for å fjerne ujevnheter.

– Rull på sparkelen

Rør om sparkelen med en rørepinne før sparkling. Finne så fram en malerulle for grove underlag. Fukt malerullen, klem og rull ut overflødig vann. Dytt rullen i sparkelmassen (bruk gjerne et forlengerskaft). Rull sparkelen på veggen ved å starte på midten og fordele oppover og nedover.

Første strøk med sparkel skal være fyldig. Jobb deg videre bortover veggen ved å rulle på sparkel, felt etter felt på ca 90cm bredde hver. Inntil lister og hjørner kan du bruke en stålsparkel for å påføre sparkelmassen.

– Jevn ut med stålsparkel

Når du har rullet på sparkel på et felt, bruker du en bred stålsparkel til å jevne ut sparkelen. Her anbefaler vi en bredde på maks 25-30 cm på sparkelen. Tips fra proffene: For å styre trykket når du jevner ut sparkelen, kan du legge to fingre på oversiden av stålsparkelen.

Jobb fra et hjørne mot midten på veggen. Overflødig sparkel har du over på en ekstra stålsparkel som du holder i den andre hånden.

– Pussing av helsparklede vegger

La sparkelen tørke i 24 timer. Bruk stålsparkelen til å skrape bort topper på overflaten. Slip over med 180 pussepapir. Det beste er å bruke forlengerskaft for jevnt trykk, og gå over de sparklede områdene med roterende bevegelser. Etter pussing tørker du av med en mikrofiberklut.

– To runder med Butinox Allround Rullesparkel

Ved helsparkling av tidligere malte flater, må du legge to strøk med sparkel, men sørg for å legge et tynnere strøk den andre gangen.

Tips: Dersom det oppstår ujevnheter eller luftbobler, ikke fall for fristelsen og prøv å rette dette ut gang på gang. Vent heller i 24 timer før du pusser lett over og flekksparkler.

Nå er alt klappet og klart for maling av veggene – med godt sluttresultat!

2. Slik strimler og helsparkler du nye gipsplater

Har du lagt nye gipsplater, må du sparkle skjøtene og legge på papirstrimler. I tillegg bør skruehullene jevnes med Butinox Allround Rullesparkel.

– Sparkling av nye gipsplater

Er sparkelen blandet i en farge, må du først røre godt om.

Start med en generøs omgang med sparkel som dras over skjøtene ved hjelp av en stålsparkel. Deretter legger du papirremsen, og trykker den pent inn i sparkelmassen ved å stryke over med stålsparkelen. Legg så et tynt lag med sparkel over papirremsen.

Gå over kantene på begge sider med sparkel og jevn ut overganger. Bruk en liten stålsparkel og legg sparkelmasse over skruehullene i gipsplatene.

Det er ikke uvanlig at det blir bobler under papirstrimmelen,, men det kan du ordne enkelt: Vent til sparkelen er tørr, skjær ut boblen og sparkle over.

– Pussing av sparklede overflater

La sparkelen tørke i 24 timer. Bruk så stålsparkelen til å skrape bort topper på overflaten av sparkelen.

Slip de sparklede områdene med 180 pussepapir. For å få et jevnt trykk, er det best å bruke et forlengerskaft. Puss over med roterende bevegelser. Etterpå tørker du over med en mikrofiberklut.

– Runde to med sparkel

Gjenta prosessen med sparkling over skruehull.

Så er det klart for at du gir gipsplatene en omgang med helsparkling, men nå holder det med ett strøk. Butinox Allround Rullesparkel påføres med malingsrulle. Bruk en bred stålsparkel for utjevning. For å få et jevnt trykk, legger du to fingre på oversiden av sparkelen slik du ser illustrert ved helsparkling av tidligere malte flater. Start fra et hjørne og jobb til midten av veggen. Ha en stålsparkel i andre hånd også og bruk den til å ha overflødig sparkel på.

Dersom det oppstår luftbobler, venter du i 24 timer før du pusser lett over og flekksparkler. Puss over alle de sparklede områdene på nytt og tørk av med mikrofiberkluten. Så er du klar for maling av de nye gipsplatene.

Hva trengs av utstyr for å sparkle vegger og tak?

Hansker
Maskeringstape
Malerulle til grove underlag
Forlengerskaft
Pussepapir grovhet 180
Stålsparkler
Papirstrimler
Butinox Allround Rullesparkel
Rørepinne
Mikrofiberklut

Flere tips og råd